Zweefvliegen vanaf Gilze Rijen, Noord-Brabant

Het Weer

Het is één van de belangrijkste dingen die bij zweefvliegen komt kijken: alles hangt af van het weer. Niet alleen of je kort of lang vliegt met behulp van thermiek (warme stijgende lucht), maar ook of je überhaupt wel (veilig) kan vliegen en of het 100 kilometer verderop ook nog vliegbaar is.

Voor de “niet zweefvlieger” zijn wolken gewoon witte of (donker) grijze dingen in de lucht, is regen gewoon nat en is wind vervelend als je moet fietsen. Een depressie, een front of een occlusie zijn gewoon dingen die je ‘s avonds door Piet Paulesma hoort zeggen, maar wat dat nou allemaal echt betekent leer je allemaal gedurende je opleiding!

Een van de belangrijke vrij beschikbare weer websites is Rasp / Blipmaps. Hier vinden we informatie over wind richting & sterkte, maar ook hoe sterk de thermiek is, hoe hoog deze door stijgt, met welke sterkte en vanaf hoe laat. Dit wordt gecombineerd in een Potentiële Vliegafstand berekening die je hieronder vind! Vaak het eerste waar we naar kijken om te bepalen of het een vliegdag wordt of een hele mooie vliegdag!

Potentiële vliegafstand vandaag
Potentiële vliegafstand morgen
Potentiële vliegafstand overmorgen

Een van onze leden legt je graag meer uit over het ideale weer van leerling tot wedstrijdvliegen. Wil jij meer weten? Neem dan eens contact met ons op!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Sitemap

© 2024 GLC Illustrious