Zweefvliegen vanaf Gilze Rijen, Noord-Brabant

Vliegveld Gilze Rijen

GLC Illustrious vliegt vanaf de militaire vliegbasis Gilze Rijen. Deze ligt in Noord-Brabant, tussen Breda en Tilburg.

Omgeving Gilze Rijen

De omgeving rond Gilze-Rijen is erg afwisselend, je kunt er zo’n beetje alles vinden. Steden (Breda en Tilburg), dorpjes, land- en akkerbouw, natuurgebieden (Drunense Duinen), industrie (Tilburg met de eerste Tesla assemblage in Nederland), water (Biesbosch), etc. In de omgeving is dus genoeg te zien, zeker vanaf een hoogte van 1850 meter (de maximale hoogte tot waar we mogen stijgen boven het veld) is het uitzicht schitterend…

Vliegveld

Vliegbasis Gilze-Rijen is een actieve vliegbasis en huisvest het Defensie Helikopter Commando er zijn drie helikopter squadrons gestationeerd. Het daadwerkelijke vliegveld zelf is redelijk groot, de hoofdbaan (voor starten en landen) is bijna 2800 meter lang en 30 meter breed (10-28). Hier maken wij echter maar weinig gebruik van. Zelf vliegen we vanaf een grasstrip langs de Noord-Zuid baan (02-20) aan de zuidkant van het vliegveld, die zo’n 1000 meter lang en 100 meter breed is. Hier is ruimte genoeg voor onze clubtoestellen en de privétoestellen. Door de lengte kom je op een goede hoogte van de lier (op een normale dag 350 a 500 meter).

Overig vliegverkeer

Het vliegverkeer van de Vliegbasis bestaat doordeweeks voornamelijk de Chinooks, Cougars en Apache helikopters. Er komt ook wel eens een PC7 vanuit Woensdrecht langs of een F-16 vanuit Volkel op Leeuwarden voor oefening.
Naast onderdak aan GLC Illustrious en het DHC, biedt de Vliegbasis Gilze-Rijen ook onderdak aan de SKHV, Modelvliegclub en de Auto Hobby Club.

Het is dus aardig druk op de Vliegbasis, maar doordeweeks na 17:00 uur en het gehele weekend kunnen wij normaal gesproken zweefvliegen. Indien de basis tijdens deze tijden toch operationeel wordt onderbreken we in overleg met de vliegbasis kort onze activiteiten, dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er ergens een heidebrand is en de Chinooks met blusmiddelen moeten assisteren, of als de er trainingen zijn in nachtvliegen. Een betere spotters plaats heb je dan niet!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Sitemap

© 2024 GLC Illustrious