Zweefvliegen vanaf Gilze Rijen, Noord-Brabant

Veel gestelde vragen

Vanaf welke leeftijd mag je zweefvliegen?

Vanaf je 14e verjaardag mag je beginnen met zweefvliegen, uiteraard eerst met een instructeur, maar als je regelmatig komt vliegen, vlieg je vaak al het in jouw eerste jaar solo!

Zweefvliegen is zeker erg duur?

Dat valt heel erg mee. Je betaalt een lidmaatschap aan de club, je wettelijke verzekering aan de KNVvL en je hebt een medische keuring nodig. In totaal kost dat per jaar circa € 850.  Hiervoor kun je bij ons onbeperkt komen vliegen.De reden dat we zweefvliegen zo betaalbaar kunnen houden is door de inzet van onze leden voor het geven van instructie en het onderhouden van ons materiaal.

Zweefvliegen is volgens mij erg tijdrovend?

Dat is het inderdaad, maar we zijn wel flexibel. Als leerling zijnde adviseren we je om de hele dag aanwezig te zijn (9.00 uur briefing in het clubhuis tot en met sunset/einde vliegdag) om op deze manier zoveel mogelijk te leren, niet alleen over het vliegen zelf, maar ook over het vliegbedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Maar mocht dat toch teveel van het goede zijn en je nog andere verplichtingen hebt, dan kun je kiezen tussen het tijdvak 9.00-14.00 of 14.00-sunset. Oftewel je helpt ‘s morgens vroeg met het opstellen of je helpt ‘s avonds met het afbreken van het vliegbedrijf. Daarnaast wordt er van mei tot en met september ook een paar doordeweekse avonden gevlogen. Deze avonden beginnen rond 15.30 uur tot sunset.

Zweefvliegen doe je lekker alleen toch?

Zweefvliegen is, hoe gek het wellicht ook klinkt, een teamsport. We hebben elkaar nodig om een vliegbedrijf op te zetten. Dat houdt in dat we onder andere een lierist, een startleider, een kabelrijder, tijdschrijver, kabel-aanhaker, instructeurs etc nodig hebben om te kunnen vliegen.

Hoe lang duurt zo’n vlucht?

De duur van de vlucht is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Is er veel thermiek dan kun je urenlang vliegen, is er geen thermiek dan maak je een glijvlucht en ben je zo’n 7 minuten na de lierstart weer terug. Gebruik je een sleepstart (je wordt dan door een gemotoriseerd vliegtuig omhoog gebracht naar een hoogte van circa 500 meter – Of zoveel hoger als je als zweefvlieger wilt) dan landt je na circa 15 minuten weer.


Voordat je mag gaan vliegen moet je vast een hele studie volgen?

Dat valt erg mee. Uiteraard komt er zeker theorie bij kijken, maar daarin word je door onze instructeurs begeleid. Zij geven aan al onze leerlingen ‘s morgens eerst theorieles, waarna je naar “het veld” gaat om met een instructeur te vliegen. Er is ook een studie-boekje dat je kunt bestuderen. Pas als je zoveel ervaring als solist hebt opgedaan dat je door wilt gaan jouw LAPL-brevet (veel leden doen dit zo’n 2 jaar nadat ze solo zijn gaan vliegen), komt er wel een gedegen theorie-opleiding bij kijken. Maar ook die is prima te doen, met de benodigde zelfstudie.

Voordat ik me eventueel aanmeld als lid, wil ik graag een keertje meevliegen, kan dat?

Uiteraard kan dat! Vanaf € 50 maak je een sleepstart naar 500m hoogte. Op deze manier kun je voor het eerst kennismaken met het zweefvliegen.

Ok, ik kom eraan!!

Hoho, fijn dat je zo enthousiast bent, maar omdat we op een militaire vliegbasis vliegen moeten we je minimaal 1 week tevoren aanmelden als gast. Dat houdt in dat we enkele persoonsgegevens van je door moeten geven aan de basis om er zo voor te zorgen dat je de vliegbasis ook op komt. Vandaar dus dat we jouw aanmelding minimaal 1 week van tevoren moeten doorgeven


Verder Bericht

Vorige Bericht

Sitemap

© 2024 GLC Illustrious