Zweefvliegen vanaf Gilze Rijen, Noord-Brabant

Wedstrijden

Er vinden ieder jaar vele zweefvliegwedstrijden plaats, op allerlei niveaus incl. wereldkampioenschappen. Tijdens een wedstrijd is het van belang om een vooraf bepaalde opdracht zo snel mogelijk te vliegen. Een opdracht houdt in dat je langs een aantal plaatsen (keerpunten in zweefvliegtaal) moet vliegen. De opdracht (route en afstand die je moet vliegen) wordt ‘s ochtends door de wedstrijdleiding bepaald aan de hand van het verwachte weer. De afstand varieert meestal tussen de 100 en soms 500 kilometer (die je dus in 1 vlucht moet afleggen!). De boordcomputer registreert via GPS of je boven alle keerpunten bent geweest, en of je onderweg niet door een verboden gebied bent gevlogen.

Score

Aan een wedstrijd kan iedereen meedoen mits ze aan bepaalde ervaringseisenen voldoen. Ook allerlei soorten en types toestellen zijn welkom, van houten toestellen uit de jaren 50 tot ultra moderne vliegtuigen met spanwijdtes van 26,5 meter. Om het eerlijk te houden worden de toestellen in verschillende klasses ingedeeld, zodat er altijd tegen gelijkwaardige toestellen wordt gevlogen. Kleine verschillen tussen toestellen worden na het vliegen van de wedstrijd verrekend met een handicap-factor. Hoe beter het vliegtuig, hoe hoger de handicap en hoe sneller de opdracht moet worden gevlogen om evenveel punten te krijgen als een “minder goed” toestel in dezelfde klasse.

Winnaar

Aan het eind van de dag worden de resultaten bekend gemaakt, waarbij alle deelnemers een bepaald aantal punten krijgt. Degene die de opdracht het snelst heeft gevlogen (na het verrekenen van de snelheid met zijn handicap-factor) krijgt de meeste punten. Degene die aan het eind van de wedstrijd de meeste punten heeft, is natuurlijk de winnaar.

Wedstrijdvliegen bij GLC

We stimuleren al onze leden om hun kennis en kunde verder te ontwikkelen! Het leuke van zweefvliegen is dat je eigenlijk nooit bent uitgeleerd. Sommige gaan Aerobatics vliegen, andere worden instructeur of vliegen graag grote afstanden. Maar zo is het wedstrijdvliegen ook een prachtig element. Je kennis en kunde meten op club, landelijk, Europees of wereld toneel!

GLC Illustrious probeert zoveel mogelijk te faciliteren in het wedstrijd vliegen. Zo is in 2015 een prestatie toestel naar Australië verscheept zodat een van onze jeugd leden daar aan de WK Junioren kon mee doen. En dat resulteerde in een zeer mooie 2e plaats.

De eerste stap naar het wedstrijdvliegen maak je door eens langs te komen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Sitemap

© 2024 GLC Illustrious