Skip to content
Increase font size Decrease font size Default font size

Zweefvliegvereniging GLC Illustrious

Veel gestelde vragen
Here you will find an example set of FAQs.

Veelgestelde vragen E-mailadres

Hoe oud moet je zijn om te kunnen zweefvliegen?

Het zal je misschien verbazen, maar op je 14e kun je al beginnen! Je brevet kun je vanaf je 16e halen. Het is zelfs heel goed om jong te beginnen! Bij de GLC hebben we al een aantal 14-jarige solisten gehad!

Kan ik een keertje meevliegen?

Jazeker! Voor  € 50,00* maak je een sleepstart naar 500 meter. Veel van onze leden maakten op deze manier voor het eerst kennis met de zweefvliegsport. Voor meer informatie hierover zie Meevliegen!.

Hoe lang duurt een vlucht?

De lengte van een vlucht met een zweefvliegtuig is afhankelijk van de weersomstandigheden: is er veel thermiek dan kun je uren lang boven blijven! een vlucht zonder thermiek duurt met een sleepstart ca. 12-15 minuten en een lierstart 5-8 minuten.

Met hoeveel personen kun je in een zweefvliegtuig?

Je kunt met 1 of 2 personen in een zweefvliegtuig. Onze club beschikt over zweefvliegtuigen met één zitplaats, een eenzitter, en over zweefvliegtuigen waarin je met z’n tweeën achterelkaar kunt zitten, een tweezitter. Tweezitters gebruiken we voor de opleiding en om gasten rond te vliegen.

Is zweefvliegen veilig?

Zweefvliegen is beslist veilig, zolang je weet waar je mee bezig bent en je je aan de afspraken houdt. Om de veiligheid te waarborgen zijn er voorschriften op het veld, in de lucht, over de weerscondities waarbij je mag vliegen, maar ook over het onderhoud van het vliegend en rollend materieel. Bij onze club worden deze voorschriften streng nageleefd.

Wat kost zweefvliegen?

Zie hiervoor een overzicht van de kosten op deze pagina.

Hoe lang duurt het voor je alleen (=solo) mag vliegen?

Afhankelijk van je inzet kun je meestal in het vliegseizoen waarin je begonnen bent solo komen. De ervaring leert dat het ouderen wat meer tijd kost om solo te komen dan jongeren. De meesten hebben tussen 75 en 125 starts nodig, maar (veel) meer of minder kan ook voorkomen.

Moet je veel theorie leren om je zweefvliegbewijs (brevet) te halen?

Het is erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de regels in de luchtvaart, het weer, de techniek en navigatie. Daarvoor volg je een gedegen theorieopleiding en doe je een theorie-examen. De meeste mensen die een gezonde interesse hebben in zweefvliegen zullen dit examen kunnen halen, maar je zult er wel voor moeten studeren.

Kan ik wel zweefvliegen als ik last heb van hoogtevrees / wagenziekte?

Ja, de ervaring leert dat als je zelf het vliegtuig bestuurt je niet snel ziek zult worden, omdat je je concentreert op de besturing. Gasten worden heel soms tijdens het thermiekvliegen (rondjes draaien in stijgende lucht) wat misselijk, maar als ze dat tijdig aangeven zal de piloot daarmee rekening houden. Het is belangrijk dat je lekker naar buiten kijkt! Hoogtevrees vormt geen belemmering voor het maken van een zweefvlucht.

Kan ik zweefvliegen met een bril of contactlenzen?

Natuurlijk. Zolang je met je bril of lenzen een normaal, goed zicht hebt is een bril of lenzen geen enkel beletsel en mag je gewoon vliegen. Zorg ervoor dat je, als je lenzen draagt, altijd een reservebril bij je hebt. Vliegen doe je meestal met een zonnebril (op sterkte), dus het is handig als je die hebt.

Wat houdt de medische (zweefvlieg)keuring in?

Om een zweefvliegtuig te mogen besturen moet je een LAPL vliegmedische keuring ondergaan. Het doel van je vliegmedische keuring is vast te stellen of je gezondheidstoestand een risico oplevert voor de veiligheid. Het is dus een veiligheidskeuring, waarbij op Europees niveau medische eisen zijn opgesteld, die wettelijk zijn vastgelegd.

Vanaf 8 april 2015 is een LAPL vliegmedische keuring verplicht, een voormalige KNVvL medische verklaring blijft geldig tot 8 april 2017.

De geldigheidsduur van een LAPL medical is als volgt:

Tot 30 jaar:         60 maanden

30 - 40 jaar:        60 maanden

40 - 50 jaar:        24 maanden

> 50 jaar:            24 maanden

We zijn met Sky Medical Center Eindhoven Airport een samenwerking aangegaan, zij bieden onze leden 10% korting. Zie voor meer informatie over de verplichte medische keuring de website van www.skymedicalcenter.com

 


Aantal starts

Maandag 22 April
Lieren: 20

Zondag 21 April
Lieren: 46

Zaterdag 20 April
Lieren: 59
Motorzweven: 1


TOTAAL 2019