Zweefvliegen vanaf Gilze Rijen, Noord-Brabant

GLC Illustrious bestaat 65 jaar

8 juli 2010 – Vandaag is het 65 jaar geleden dat de Gilzer Luchtvaartclub Illustrious opgericht werd in de tuin van de familie Van den Hout in Gilze. Het is vlak na de Tweede Wereldoorlog en een groepje jongemannen uit Gilze wil gaan zweefvliegen. Eén van de mannen komt met de naam Illustrious, naar een bekend vliegdekschip uit die tijd.

Nog in 1945 wordt het eerste vliegtuig besteld bij de firma Van Kuijk te Leende. De volgende twee jaar wordt met man en macht gewerkt om het bedrag dat nodig is voor de aankoop bij elkaar te krijgen. De eerste start vindt plaats op 18 oktober 1947.

Enkele jaren later, medio jaren ‘50, is Illustrious één van de grootste clubs van Nederland. Met groot enthousiasme worden jongeren binnengehaald en opgeleid, de startproductie is hoog en worden behoorlijk wat afstandsvluchten gemaakt.

Dan breekt het tijdperk van hout, staalbuis en linnen aan: een nieuwe generatie zweefvliegtuigen maakt haar entree. Er ontstaan tradities: jaarlijks organiseert de club leerlingenkampen en de Gilzer Eendagswedstrijd wordt een begrip in zweefvliegend Nederland.

In 1974 verhuist Illustrious naar haar huidige locatie. Licht, water en sanitaire voorzieningen leggen de leden zelf aan. In de vloot vinden ook de nodige veranderingen plaats. Er komen nieuwe vliegtuigen van metaal en kunststof, voor het eerst wordt privé een kist gekocht en de roep om meer ‘plastic’ wordt heviger.

Vanaf 1980 wordt de vloot omgevormd: voor het lesgeven zijn per type twee vliegtuigen beschikbaar. In de loop van de jaren ’90 breidt de vloot zich langzamerhand verder uit: er komen meer kunststof prestatievliegtuigen en privévliegtuigen. Sindsdien zijn er jaarlijks clubkampen in Frankrijk en drukbezochte leerlingenkampen in eigen land.

De huidige vloot bestaat uit 10 clubvliegtuigen en zo’n 30 kisten in particulier eigendom. De club telt zo’n 160 leden en heeft voor elk wat wils: een goede opleiding voor de beginner, mogelijkheden om te lieren en te slepen, voor de gevorderde vlieger zijn prestatievliegtuigen beschikbaar, in het voorjaar en de zomer kan er op doordeweekse avonden gevlogen worden en er worden regelmatig evenementen georganiseerd.

De historie van Illustrious is na te lezen in het boek dat verscheen ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum in 2005. Heeft u belangstelling, neem dan contact op.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Sitemap

© 2024 GLC Illustrious