Skip to content
Increase font size Decrease font size Default font size

Zweefvliegvereniging GLC Illustrious

Gilzer Eendaagse Wedstrijd doorslaand succes! E-mailadres

G1D - Frank20 mei 2014 - Afgelopen zaterdag was het na 10 jaar weer eens zover. Een heuse wedstrijd op Gilze-Rijen. In de najaars-ALV van 2013 stemde de leden in met het organiseren van deze wedstrijd. Frank Schellenberg tekende voor de organisatie. Het resultaat: Twee klassen waarin een aantal vliegers de opdracht rondvloog, Twee GLC-vliegers op het erepodium, een weergaloos gezellige dag en iedereen veilig aan de grond. Klik "lees meer" voor een verslag en links.

Zaterdagochtend 17 mei 2014: Om 07:00 verzamelt een flinke groep hulptroepen in het clubhuis. Veel is op vrijdag al voorbereid, maar vandaag is het "for real". Frank is duidelijk gezond gespannen en dankt iedereen voor diens vroege komst. Hij laat de briefing over aan Martijn die zijn operationele instructies afsluit met de woorden "We ontvangen hier vandaag half zweefvliegend Nederland. Zullen we ervoor zorgen dat die mensen zich welkom voelen en straks terugkijken op een mooie dag?" Het lijkt wel alsof iedereen dit goed in zijn oren had geknoopt....

Vanaf 07:45 druppelen de eerste deelnemers en hun hulptroepen binnen. De wacht heeft de zijpoort geopend en dat loopt wonderbaarlijk goed. Voor alle deelnemers ligt een op vrijdag samengestelde map klaar met allerlei nuttige informatie en voor de meeste vliegers ligt er ook een tracker klaar. Een klein kastje waarmee de kist op de tracking sites te volgen is met naam, callsign, locatie, snelheid en hoogte. Met velen moet nog afgerekend worden voor de deelname en de barbeque, dus het bestuurshok is een druk kantoor geworden. Gerard en Wim controleren alle vliegtuigpapieren en vliegerpapieren waarna Michiel de inschrijving afrondt. De vliegers brengen vervolgens de kisten naar de basis, waar met bordjes een route is uitgezet en alle kisten een plek hebben om te monteren.

Om 09:30 is de briefing die wordt verzorgd door Frank Schellenberg en DDI Remko 't Mannetje. Hierin worden de opdrachten uitgereikt, de procedures doorgenomen en de meteo gebrieft.

Rond 10:00 begeeft iedereen zich naar het veld, worden de kisten gemonteerd en rond 11:00 staan alle kisten in de box. Onder leiding van veldleider Martijn wordt de grid ingericht en staat om 12:00 uur alles startklaar. Wim en Gerard voeren bij alle kisten een technische check uit om te voorkomen dat kisten met een defect van start gaan. Dit wordt door de vliegers goed ontvangen.

Om 12:30 gaat de Ka-7 "Sneeuwgans" PH-966 voor het eerst aan de kabel voor een snuffelstart. Binnen 5 minuten is de "Goose" weer terug op Moeder Aarde en besluiten gelegenheidssnuffelaars Ralph en Hans direct nog eens omhoog te gaan omdat ze sterk het vermoeden hebben dat het wel degelijk thermisch is. De tweede keer ziet iedereen dat de Gans hard omhoog gaat en wordt er direct met starten begonnen. Als eerste gaat de clubklasse omhoog, direct gevolgd door de combiklasse. Als laatste starten Jan Koster en Jac de Greef voor een VVO-2 vlucht. Binnen een uur zijn 24 kisten opgelierd en alles blijft direct hangen. Als de laaste kisten starten zit de clubklasse al rond de 1100 meter.

Om 13:30 gat de startlijn open voor de clubklasse en is het luchtruim snel leeg. De ene na de ander meldt zijn starttijd. Op de strip kijkt iedereen elkaar aan en is het gekkenhuis van een uur tevoren veranderd in een maagdelijk leeg grasveld. De snuffelaars blijven ook 2 uur boven en Hans Hermans beleeft een "Trip down Memory Lane" in de Ka-7. Intussen houdt Kees van Dijk een "Liveblog" bij op de site van de G1D.

Veel bezoekers begeven zich naar het clubhuis waar met een beamer de wedstrijd goed te volgen is. In no-time zit de clubklasse rond Nijmegen en maakt de combiklasse eerst een korte driehoek door België. Rond Nijmegen worden de jongens van de mannen gescheiden in de clubklassen en staat er al snel een aantal buiten. Adriaan Schuitmaker post een foto van zichzelf op Malden op Facebook met als onderschrift "Als eerste aan het bier is ook winnen". Veelzeggende woorden over een prachtige sportieve sfeer.

In de clubklasse ontvouwt zich een wedstrijd tussen twee grote talenten en twee bikkels. Jeroen Jennen en Robin Smit nemen grote afstand van de rest en daar achter vechten David Hofstee en Lennart van Houten meerder malen tegen een buitenlanding. Beiden graven zich meerdere malen uit vanaf minder dan 200 meter en dat wordt met grote bewondering gadegeslagen in het clubhuis op het scherm.

In de tussentijd volgen de eerste finishes van vliegers in de combiklasse die de opdracht hebben afgebroken. Als eerste Johan de Groot in de Nimbus en daarna Erik Wijers in de Duo. Beide trakteren de toeschouwers op een spectaculaire finish.

Dan blijkt dat in ieder geval Jeroen en Robin de opdracht gaan rondvliegen. Als eerste is Jeroen binnen in de LI (LS4) en finisht gracieus. Dan begint het grote speculeren. Robin's tracker heeft het begeven dus we hebben geen idee hoever hij achter Jeroen zit. 12 minuten na Jeroen knalt Robin met de Cirrus over de finishlijn. Na enig rekenwerk blijkt dat Robin de wedstrijd wint op handicap, direct gevolgd door Jeroen. Onder luid applaus komt een half uur later David Hofstee over de finish en twee minuten later ook Lennart. Helaas blijkt Lennart gestart te zijn voordat de startlijn open was, hetgeen hem weerhoudt van de vierde plaats. Wel mag hij terugkijken op het feit dat hij als vierde en als laatste de opdracht helemaal uitvloog. Commentaar van alle vliegers: "Rond Nijmegen was het extreem moeilijk, tot Emmerich ook lastig maar daarna werd het goed".

De trackers van een aantal vliegers in de combiklasse heeft het ook begeven, waardoor Wim Akkermans, Robbie Seton en Francois Jeremiasse lang niet te volgen zijn. Inmiddels is een heerlijke barbeque opgestart en is een aantal "buitenlanders" teruggekeerd in het clubhuis. 

En dan... Even voor 20:00 drie spectaculaire finishes van twee LS-8's en een Ventus. Wim, Robbie en Francois zijn ook rond. Zelden zal een zweefvliegwedstrijd zo'n bizarre ontknoping kennen. Wim en Robbie hebben exact dezelfde snelheid en aantal punten in precies dezelfde kist. Maar Wim heeft 7 seconden minder lang gevlogen en wordt tot winnaar uitgeroepen. Francois moet genoegen nemen met de derde plaats.

Om 21:30 reikt loco-burgemeester Willem Starreveld de trofeeën uit en vraagt Michiel een daverend applaus voor de drijvende kracht achter de wedstrijd: Frank Schellenberg.

De Gilzer Eendaagse was een superdag voor de deelnemers, de toeschouwers en de club. Frankie zet in op een G2D volgend jaar!!

Zie hier de uitslag, de opdrachten en heeeeeeel veel foto's

 

 

Aantal starts

Zaterdag 16 Juni
Lieren: 48
Slepen: 18
Motorzweven: 3

Zondag 10 Juni
Slepen: 17

Zaterdag 09 Juni
Slepen: 14
Motorzweven: 5


TOTAAL 2018

Inloggen alleen voor clubleden