Skip to content
Increase font size Decrease font size Default font size

Zweefvliegvereniging GLC Illustrious

Wat is zweefvliegen?
Wat is zweefvliegen? E-mailadres

Je kunt hier een heel gemakkelijk en technisch antwoord op geven: zweefvliegen is vliegen zonder de aandrijving van een motor. Natuurlijk zegt dit niet alles. Zweefvliegen is namelijk veel meer.

Hoe kan een zweefvliegtuig van tussen de 250 en de 600 kilo nou in de lucht blijven zonder een motor? Als je erover nadenkt is dat eigenlijk best raar.

Zweefvliegtuigen worden — net als elk ander voorwerp — aangetrokken door de zwaartekracht. Een zweefvliegtuig is alleen zo ontworpen dat het grote afstanden voorwaarts kan afleggen voordat de grond wordt bereikt. Hoe beter het zweefvliegtuig, hoe hoger het glijgetal. Het glijgetal geeft aan hoeveel meter het zweefvliegtuig kan afleggen door één meter te dalen. Moderne clubzweefvliegtuigen hebben al een glijgetal van meer dan 40. Als die dus op 500 meter hoogte zitten, kunnen ze dus 20 kilometer vliegen.

Maar zweefvliegtuigen kunnen ook klimmen! Zonder dat je daar op de grond iets van merkt kan het in de lucht niet alleen horizontaal waaien. Er zijn ook luchtstromen die zich van beneden naar boven bewegen. Dit komt omdat de zon de aarde opwarmt, waarna de lucht die zich net boven die warme grond bevindt gaat opstijgen. Dit noemen we thermiek. En als zo’n zweefvliegtuig om te kunnen vliegen met 1 meter per seconde daalt en dat doet in een luchtstroom die met 3 meter per seconde opstijgt, gaat het dus per saldo met 2 meter per seconde omhoog. Een goede zweefvlieger 'voelt' gewoon waar de thermiek te vinden is en kan op die manier uren in de lucht blijven! Op die manier kun je grote hoogtewinst bereiken!

Als het vliegtuig eenmaal in de lucht is ervaar je hoe mooi het zweefvliegen is. Het zachte geruis van de lucht om het toestel heen, het bijna oneindige uitzicht en het ultieme gevoel van vrijheid. De spanning of je thermiek kunt vinden of dat je de andere clubleden binnen 6 minuten weer terugziet. Als je ziet dat andere zweefvliegtuigen aan het draaien zijn in de thermiek wil je daar natuurlijk ook naar toe. Daarom zie je vaak meerdere zweefvliegtuigen cirkelen in dezelfde thermiekbel. Voor veel zweefvliegers is hun sport en prachtige combinatie van actief bezig zijn, behendigheid, teamsport en grenzen verleggen.

De drempel om te gaan zweefvliegen is veel lager dan je denkt, net als de kosten.
Bekijk één van onderstaande filmpjes  om een impressie te krijgen wat zweefvliegen voor jou zijn.
Neem gerust eens contact op

 

 

Argentijnse Kampioenschappen

      

 

Bergvliegen

 

 

Kunstzweefvliegen

 

Golfvliegen Mount Cook

 


Aantal starts

Vrijdag 24 Mei
Slepen: 24
Motorzweven: 1

Donderdag 23 Mei
Lieren: 30

Woensdag 22 Mei
Lieren: 27


TOTAAL 2019